ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY
Právní předpisy
- Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání, ve znění účinném od 1. 2. 2022
- Vyhláška č. 47/2005 Sb., o ukončování vzdělávání ve středních školách závěrečnou zkouškou a o ukončování vzdělávání v konzervatoři absolutoriem, ve znění účinném od 28. 4. 2016
- Vyhláška č. 27/2016 Sb., o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných, ve znění účinném od 1. 1. 2021
- Vyhláška č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách, ve znění účinném od 1. 1. 2021
Snažíme se co nejvíce propojit teorii s praxí. Může to znít jako klišé, ale naším cílem je připravit žáky tak, aby po absolvování našich učebních oborů svému řemeslu doopravdy rozuměli. A to prověřujeme i u závěrečných zkoušek. Všechny učební obory Střední školy hotelnictví, gastronomie a služeb vykonávají závěrečné zkoušky podle nové koncepce MŠMT – JZZZ (Jednotné zadání závěrečných zkoušek).
Zkoušky se realizují podle jednotného zadání projektu NZZ – Nová závěrečná zkouška. Stěžejním cílem projektu je reformovat závěrečnou zkoušku v oborech středního vzdělání s výučním listem. Podstatou změn je realizovat ZZ v souladu s potřebami oboru vzdělání a vývojem příslušných kvalifikačních požadavků. Přitom je důležité zachovat to, co je ve stávajících ZZ funkční a vyhovující. Je třeba začlenit do závěrečné zkoušky v co nejvyšší míře aktuální požadavky trhu práce, posílit kvalitu odborné přípravy v jednotlivých oborech vzdělání a vše přizpůsobit možnosti realizace. Dále jde o podporu přizpůsobivosti absolventů vůči vývojovým trendům příslušné odborné kvalifikace, tj. např. uplatňování nových technologií a dalších odborně specifických požadavků.
Organizace závěrečné zkoušky
Aby byl žák připuštěn k závěrečné zkoušce, musí mít uzavřenu klasifikaci za 1. pololetí.
Pro praktickou zkoušku ředitel školy sestaví podle pokynů v jednotném zadání libovolný počet témat. Pokud vybere více témat, žák si jedno téma vylosuje. Součástí praktické zkoušky je také obhajoba samostatné odborné práce, jejíž téma si žáci vylosují do 31.1.2024 a vypracují jej dle zadaných pokynů viz níže. Termín odevzdání práce garantce oboru je 30.04.2024
Pro ústní zkoušku ředitel školy převezme z jednotného zadání 25 až 30 témat, z nichž si žák jedno téma vylosuje. Ke každému tématu je přiřazena jedna podotázka z obecného přehledu ze světa práce, která je součástí jednotného zadání. Zařazení druhé podotázky z odborných předmětů mimo jednotné zadání je v kompetenci ředitele školy.
Celkové hodnocení závěrečné zkoušky Hodnocení a klasifikace závěrečné zkoušky probíhá v souladu s § 2 odst.1 vyhlášky č. 36/2014 Sb.
Závěrečné zkoušky podzim 2023/2024
Zkušební komise pro závěrečné zkoušky podzim 2024
Termíny závěrečných zkoušek:
Písemná zkouška: 06.09.2024
Praktická zkouška: 09.09.2024
Ústní zkouška: 11.09.2024
Harmonogram praktických a ústních závěrečných zkoušek 3.D/Kadeřník
Pokyny k tvorbě samostatné odborné práce – SOP
Formální úprava SOP Kuchař-číšník, Cukrář, Kadeřník
Zdroje a použitá literatura SOP
SOP 2023/2024 Kuchař-číšník:
Titulní strana SOP Kuchař-číšník
SOP 2023/2024 Cukrář:
SOP 2023/2024 Kadeřník:
Samostatná odborná práce – garanti
Zvolené téma Vaší samostatné odborné práce nahlásíte danému garantovi za obor v termínu do 16.2.2024. Odevzdání vyhotovené samostatné odborné práce je do 30.4.2024.
obor Kuchař – číšník – Pavla Fulnečková
obor Cukrář – Ing. Jana Galejová
obor Kadeřník – Mgr. Kateřina Pšenicová
SOP 2024 65-51-H/01 Kuchař-číšník
SOP 2024 69-51-H/01 Kadeřník
Anotace Kuchař – číšník
Anotace Kadeřník