Odborný výcvik a praxe
Realizace odborného výcviku a učební praxe ve školním roce 2024/2025
V souladu s učebními plány jednotlivých oborů vzdělání podle školních vzdělávacích programů je odborná a učební praxe žáků organizována těmito formami:
- učební praxe u studijního oboru Hotelnictví a Hotelový management
- souvislá odborná praxe u studijních oborů Cestovní ruch a Analýza potravin, Nutriční asistent
- odborný výcvik v pravidelných týdenních intervalech u učebních oborů Kuchař-Číšník, Cukrář a Kadeřník
- zahraniční praxe v délce trvání 1 měsíce – pouze pro gastronomické obory
- cvičení,
- exkurze do vybraných podniků, firem a organizací,
- přednášky,
- projektová výuka,
- semináře,
- besedy s odborníky z praxe,
- účast na výstavách a soutěžích,
- individuální a skupinová účast žáků na realizaci zadaných úkolů.
Studijní obory
Obor Hotelnictví a Hotelový management
Učební praxe oboru Hotelnictví a Hotelového managementu je vykonávána v 1.ročníku souvisle v bloku, ve vyšších ročnících ve stanovený den v týdnu.
V květnu pak žáci vykonávají blokovou odbornou praxi v rozsahu 10 pracovních dnů.
Odborná praxe je vykonávána ve školní restauraci a na externích pracovištích sociálních partnerů školy:
- Imperial Hotel Ostrava
- Hotel Mercure Ostrava
- Quality hotel Ostrava City
- Hotel Lanterna Velké Karlovice
- Golis Gastro s.r.o.
- Plzeňka Aura
Obor Cestovní ruch
Odborná praxe oboru Cestovní ruch je realizována v průběhu května v souvislém bloku 10 pracovních dnů.
Na konci 1. ročníku se žáci seznamují s provozem v golfových klubech. Infocentrum Hlučín, Bospor Bohumín, Park Golf klub Ostrava, Golf & Ski Resort Ostravice a Golf park Lhotka.
Na konci 2. ročníku praktikují žáci ve střediscích volného času Skalka Family Park, plavecký klub Krabík, aquapark Kravaře.
Na konci 3. ročníku jsou žáci umístěni na praxi v cestovních kancelářích a agenturách.
Obor Analýza potravin
Odborná praxe oboru Analýza potravin je realizována v průběhu května v souvislém bloku 10 pracovních dnů.
Na konci 1. ročníku žáci praktikují ve výrobních střediscích Medoo Chlebiš, Pekárna MaK Šilheřovice.
Na konci 2. ročníku se pak žáci seznamují s provozem v laboratořích Cukrovar Opava, Bidfood.
Na konci 3. ročníku jsou žáci umístěni na praxi v Mondelez, Státní veterinární správa Hlučín, Mlékárna Kunín
Obor Nutriční asistent
Odborná praxe oboru Nutriční asistent je realizována ve 3. ročníku a to tak, že žáci nejprve realizují 2x týdenní praxi na smluvním pracovišti naší školy a poté je praxe realizována v průběhu května v souvislém bloku 10 pracovních dnů. Žáci jsou umísťování do nemocnic, rehabilitačních center, domovů důchodců apod.
Učební obory
Obor Kuchař-Číšník
Praktický výcvik oboru Kuchař-Číšník je realizován v týdenních blocích, v 1.ročníku na školní restauraci, ve vyšších ročnících na externích pracovištích sociálních partnerů školy:
- Imperial Hotel Ostrava
- Hotel Mercure Ostrava
- Quality hotel Ostrava City
- Golis Gastro s.r.o.
- Plzeňka Aura
Obor Kadeřník
Praktický výcvik oboru Kadeřník je realizován v týdenních blocích, ve školním salonu v Šilheřovicích a ve školním salonu Junior Ostrava, Žerotínova 1230/1.
Žáci 2. a 3. ročníků se také účastní praxe na externích pracovištích u našich sociálních partnerů a to ByTheWay, Butterfly hair design, kadeřnictví Felix a HairLuc´s.
Obor Cukrář
Praktický výcvik oboru Cukrář je realizován v týdenních blocích, v 1.ročníku na školní výrobně, ve vyšších ročnících na externích pracovištích sociálních partnerů školy např. cukrárna Madel, Ollies.
Nástavbové studium
Žáci nástavbového studia Podnikání realizují praxi v 2. ročníku v rozmezí 2 týdnů na školou zvoleném externím pracovišti.