Odborný výcvik a praxe

Realizace odborného výcviku a učební praxe ve školním roce 2024/2025

V souladu s učebními plány jednotlivých oborů vzdělání podle školních vzdělávacích programů je odborná a učební praxe žáků organizována těmito formami:

  • učební praxe u studijního oboru Hotelnictví a Hotelový management
  • souvislá odborná praxe u studijních oborů Cestovní ruch a Analýza potravin, Nutriční asistent
  • odborný výcvik v pravidelných týdenních intervalech u učebních oborů Kuchař-Číšník, Cukrář a Kadeřník
  • zahraniční praxe v délce trvání 1 měsíce – pouze pro gastronomické obory
  • cvičení,
  • exkurze do vybraných podniků, firem a organizací,
  • přednášky,
  • projektová výuka,
  • semináře,
  • besedy s odborníky z praxe,
  • účast na výstavách a soutěžích,
  • individuální a skupinová účast žáků na realizaci zadaných úkolů.

Studijní obory

Obor Hotelnictví a Hotelový management 

Učební praxe oboru Hotelnictví a Hotelového managementu je vykonávána v 1.ročníku souvisle v bloku, ve vyšších ročnících ve stanovený den v týdnu.

V květnu pak žáci vykonávají blokovou odbornou praxi v rozsahu 10 pracovních dnů.

Odborná praxe je vykonávána ve školní restauraci a na externích pracovištích sociálních partnerů školy:

  • Imperial Hotel Ostrava
  • Hotel Mercure Ostrava
  • Quality hotel Ostrava City
  • Hotel Lanterna Velké Karlovice
  • Golis Gastro s.r.o.
  • Plzeňka Aura

Obor Cestovní ruch

Odborná praxe oboru Cestovní ruch je realizována v průběhu května v souvislém bloku 10 pracovních dnů.

Na konci 1. ročníku se žáci seznamují s provozem v golfových klubech.  Infocentrum Hlučín, Bospor Bohumín, Park Golf klub Ostrava, Golf & Ski Resort Ostravice a Golf park Lhotka.

Na konci 2. ročníku praktikují žáci ve střediscích volného času Skalka Family Park, plavecký klub Krabík, aquapark Kravaře.

Na konci 3. ročníku jsou žáci umístěni na praxi v cestovních kancelářích a agenturách.

Obor Analýza potravin

Odborná praxe oboru Analýza potravin  je realizována v průběhu května v souvislém bloku 10 pracovních dnů.

Na konci 1. ročníku žáci praktikují ve výrobních střediscích Medoo Chlebiš, Pekárna MaK Šilheřovice.

Na konci 2. ročníku se pak žáci seznamují s provozem v laboratořích  Cukrovar Opava, Bidfood.

Na konci 3. ročníku jsou žáci umístěni na praxi v Mondelez, Státní  veterinární správa Hlučín, Mlékárna Kunín

Obor Nutriční asistent

Odborná praxe oboru Nutriční asistent je realizována ve 3. ročníku a to tak, že žáci nejprve realizují 2x týdenní praxi na smluvním pracovišti naší školy  a poté je praxe realizována v průběhu května v souvislém bloku 10 pracovních dnů. Žáci jsou umísťování do nemocnic, rehabilitačních center, domovů důchodců apod.

Učební obory

Obor Kuchař-Číšník

Praktický výcvik oboru Kuchař-Číšník je realizován v týdenních blocích, v 1.ročníku na školní restauraci, ve vyšších ročnících na externích pracovištích sociálních partnerů školy:

  • Imperial Hotel Ostrava
  • Hotel Mercure Ostrava
  • Quality hotel Ostrava City
  • Golis Gastro s.r.o.
  • Plzeňka Aura

Obor Kadeřník

Praktický výcvik oboru Kadeřník je realizován v týdenních blocích, ve školním salonu v Šilheřovicích a ve školním salonu Junior Ostrava, Žerotínova 1230/1.

Žáci 2. a 3. ročníků se také účastní praxe na externích pracovištích u našich sociálních partnerů a to ByTheWay, Butterfly hair design, kadeřnictví Felix a HairLuc´s.

Obor Cukrář

Praktický výcvik oboru Cukrář je realizován v týdenních blocích, v 1.ročníku na školní výrobně, ve vyšších ročnících na externích pracovištích sociálních partnerů školy např. cukrárna Madel, Ollies.

Nástavbové studium

Žáci nástavbového studia Podnikání realizují praxi v 2. ročníku v rozmezí 2 týdnů na školou zvoleném externím pracovišti.

Sledujte nás na Instagramu