Odborný výcvik a praxe
Realizace odborného výcviku a učební praxe ve školním roce 2022/2023
V souladu s učebními plány jednotlivých oborů vzdělání podle školních vzdělávacích programů je odborná a učební praxe žáků organizována těmito formami:
- učební praxe u studijního oboru Hotelnictví a nástavbového studia Gastronomie
- souvislá odborná praxe u studijních oborů Cestovní ruch a Analýza potravin, Nutriční asistent
- odborný výcvik v pravidelných týdenních intervalech u učebních oborů Kuchař-Číšník, Cukrář a Kadeřník
- zahraniční praxe v délce trvání 2 měsíce – pouze pro gastronomické obory
- cvičení,
- exkurze do vybraných podniků, firem a organizací,
- přednášky,
- projektová výuka,
- semináře,
- besedy s odborníky z praxe,
- účast na výstavách a soutěžích,
- individuální a skupinová účast žáků na realizaci zadaných úkolů.
Studijní obory
Obor Hotelnictví
Učební praxe oboru Hotelnictví je vykonávána v 1.ročníku souvisle v bloku, ve vyšších ročnících ve stanovený den v týdnu.
V květnu pak žáci vykonávají blokovou odbornou praxi v rozsahu 10 pracovních dnů.
Praxe je vykonávána ve školní restauraci a na externích pracovištích sociálních partnerů školy:
- Imperial Hotel Ostrava
- Hotel Mercure Ostrava
- Pod Zeleným dubem
- Golis Gastro s.r.o.
- Penzion Velký mlýn
Obor Cestovní ruch
Učební praxe oboru Cestovní ruch je realizována v průběhu května v souvislém bloku 10 pracovních dnů.
Po ukončení 1. ročníku žáci praktikují ve střediscích volného času Infocentrum Hlučín, Bospor Bohumín, rekreační středisko Skalka a Ridera sport.
Po ukončení 2. ročníku se pak žáci seznamují s provozem v golfových klubech.
Partnery školy jsou Perk Golf klub Ostrava, Golf Resort Lipiny a Golf park Lhotka.
Mezi 3. a 4. ročníkem si žáci individuálně zajišťují praxi v cestovních kancelářích a agenturách.
Obor Analýza potravin
Učební praxe oboru Analýza potravin je realizována v průběhu května v souvislém bloku 10 pracovních dnů.
Po ukončení 1. ročníku žáci praktikují ve výrobních střediscích Medoo Chlebiš, Pekárna MaK Šilheřovice.
Po ukončení 2. ročníku se pak žáci seznamují s provozem v laboratořích Mlékarna Kunín, SMVAK, Povodí Odry.
Mezi 3. a 4. ročníkem si žáci zajišťují praxi individuálně.
Obor Nutriční asistent
Učební praxe oboru Nutriční asistent je realizována ve 3. ročníku a to tak, že žáci nejprve realizují týdenní praxi na pracovišti naší školy a to ve skladu a školní jídelně a poté je praxe realizována v průběhu května v souvislém bloku 15 pracovních dnů. Žáci jsou umísťování do nemocnic, rehabilitačních center, domovů důchodců apod.
Učební obory
Obor Kuchař-Číšník
Praktický výcvik oboru Kuchař-Číšník je realizován v týdenních blocích, v 1.ročníku na školní restauraci, ve vyšších ročnících na externích pracovištích sociálních partnerů školy:
- Imperial Hotel Ostrava
- Hotel Mercure Ostrava
- Hotel Pod Zeleným dubem
- Penzion Velký mlýn
- Golis Gastro s.r.o.
Obor Kadeřník
Praktický výcvik oboru Kadeřník je realizován v týdenních blocích, ve školním salonu v Šilheřovicích a ve školním salonu Junior Ostrava – Přívoz.
Žáci 2. a 3. ročníků se účastní praxe na externích pracovištích u našich sociálních partnerů a to Klier, ByTheWay a Butterfly hair design.
Obor Cukrář
Praktický výcvik oboru Cukrář je realizován v týdenních blocích, v 1.ročníku na školní výrobně, ve vyšších ročnících na externích pracovištích sociálních partnerů školy např.:
Cukrárna Jařabová Kravaře, Fratelli.
Nástavbové studium
Žáci všech oborů nástavbového studia realizují praxi v rozmezí 2 týdnů za školní rok dle rozpisu na pracovištích školy nebo individuálně v souvislém bloku na zvoleném externím pracovišti.