O programu Leonardo da Vinci
Program Leonardo da Vinci je v rámci programu celoživotního učení zaměřen na výukové a vzdělávací potřeby všech osob účastnících se odborného vzdělávání a odborné přípravy na jiné než vysokoškolské úrovni a na instituce a organizace nabízející nebo podporující toto vzdělávání a přípravu.
- přispívá ke zvýšení přitažlivosti, kvality a výkonnosti systémů odborného vzdělávání a přípravy, ke zlepšování průhlednosti, informačních a poradenských systémů, k uznávání kompetencí a kvalifikací a k posilování evropského rozměru
- ovlivňuje iniciativy na podporu dalšího vývoje, přezkoumávání a uplatňování společných evropských nástrojů pro odborné vzdělávání a přípravu:
- vývoj a přezkoumávání evropského systému převodu kreditů pro odborné vzdělávání a přípravu (ECVET);
- realizace evropského rámce kvalifikací (EQF) a navázání na závěry Rady z roku 2004 o zajišťování kvality odborného vzdělávání a přípravy
Jaké jsou cíle programu?
Specifické cíle
- podporovat účastníky odborné přípravy a dalších vzdělávacích aktivit v získávání a používání vědomostí, dovedností a kvalifikací podporujících osobní rozvoj, zaměstnatelnost a účast na evropském trhu práce
- podporovat zvyšování kvality a inovace v systémech, institucích a postupech odborného vzdělávání a přípravy
- zvýšit přitažlivost odborného vzdělávání
Operativní cíle programu
- zlepšit kvalitu a zvýšit objem mobility osob zapojených do počátečního odborného vzdělávání a přípravy a do další odborné přípravy v rámci Evropy, aby do ukončení programu celoživotního učení došlo ke zvýšení počtu stáží v podnicích alespoň na 80 000 za rok
- zlepšit kvalitu a zvýšit objem spolupráce mezi institucemi nebo organizacemi poskytujícími možnosti vzdělávání, podniky, sociálními partnery a dalšími příslušnými subjekty v Evropě
- usnadnit vývoj inovačních postupů v oblasti odborného vzdělávání a přípravy na jiné než vysokoškolské úrovni a jejich přenos, včetně přenosu mezi zúčastněnými zeměmi
- zlepšit průhlednost a uznávání kvalifikací a kompetencí, včetně kvalifikací a kompetencí získaných neformálním a informálním učením
- podporovat rozvoj jazykových dovedností
- podporovat vývoj inovačního obsahu, služeb, pedagogik a praxe založených na informačních a komunikačních technologiích v oblasti celoživotního učení
Zdroj: www.naep.cz
Příprava
Od října 2010 až do března 2011 probíhala intenzivní příprava na výjezd formou seminářů s různým zaměřením:
informační a administrativní semináře : | Mgr. Šárka Rozhonová |
kulturně – historické semináře : | Mgr. Petra Johnová |
kulturně – zeměpisné semináře : | PaedDr. Milena Dlouhá |
jazykové semináře : | Mgr. Šárka Rozhonová, Mgr. Marie Senková, Mgr. Marie Schreierová, Bc. Lenka Josefusová, Antony Poynter |
odborné semináře : | Mgr. Iveta Stachurová |
Doprava
Trasa Ostrava, autobusové nádraží – Vídeň letiště a zpět autobusem Student Agency Trasa Vídeň – Londýn Heathrow a zpět letecky se společností British Airways. Všechna spojení v naprostém pořádku a bez zpoždění. Jen ten limit u zavazadel 23 kg byl při cestě zpět trochu šibeniční. Poplatek za váhu navíc se nikomu nechtěl platit.
Heathrow Letiště – ACD College, a zpět rodiny – odvoz zajistila hromadně ADS College ADC College předala žákům Travel Oyster Card pro místní dopravu. Tři týdny cestování napříč Londýnem byly občas dramatické, ale nakonec se s nástrahami komplikovaného dopravního systému vypořádali všichni.
Ubytování v rodinách
- Langerová Sandra, Juráková Veronika, Šulová Denisa : Host Family Surname MURPHY
- Tekielová Patricie, Lesníková Tereza : Host Family Surname GOMES
- Šlesingerová Martina, Hrdličková Andrea : Host Family Surname MYERS
- Pazderník Radek, Pawlica Patrik, Stuchlý Jakub: Host Family Surname CORNIBERT
Studenti byli ubytováni ve dvojicích nebo trojicích v hostitelských rodinách v londýnské části Harrow v blízkosti školy. Se všemi rodinami ADC College dlouhodobě spolupracuje.
Rodiny připravovaly studentům snídani, balenou svačinu a teplou večeři.
Vztahy byly výborné, rodiny velmi přátelské a vstřícné.
Rozdělení stážistů na pracoviště
Pracovní zařazení studentů bylo na základě oboru, který studují s ohledem na jejich preference, jazykové schopnosti a životopis. Rozmístění na pracoviště zajistila projektová manažerka ACD College Mgr. Jana Strausová.
Tekielová Patricie | Premier Inn Watford (recepce – housekeeping) |
Lesníková Tereza | Premier Inn Watford (recepce – housekeeping) |
Stuchlý Jakub | Base Bistro – obsluha |
Pawlica Patrik | Base Bistro – obsluha |
Šulová Denisa | Berjays Eden Park Hotel – obsluha |
Pazderník Radek | Jurys Inn Watford Hotel – obsluha |
Langrová Sandra | The Kensington Hotel – personální oddělení, hosekeeping, obsluha |
Juráková Veronika | Berjays Eden Park Hotel – obsluha |
Šlesingerová Martina | Skyways Travel and Transport – administrativa |
Hrdličková Andrea | HF Holidays LTD – administrativa |
Pracovní oblečení: černé lesklé boty, černé kalhoty, bílá košile/ halenka. Žádné výrazné šperky ani piercing.
Pracovní oblečení CK: barevné halenky, svetříky, kalhoty a boty (office sort). Žádné výrazné šperky ani piercing.
Program stáže
První pondělí proběhl uvítací seminář v prostorách ADC College. Projektová manažerka a koordinátorka projektu seznámila všechny s podrobnostmi jejich pracovní stáže. První cestu na pracoviště a zpět absolvovali všichni s doprovodem. Všichni dostali také podrobné cestovní plány, mapy a užitečná telefonní čísla.
Rovněž na pracovišti byli žáci řádně poučeni a proškoleni osobou odpovědnou za jejich vedení.
Všichni stážisté si po celou dobu vedli své pracovní deníky a sbírali podklady pro svou samostatnou práci.
Volné víkendy jsme trávili společně poznáváním krás a památek Londýna a Brightnu, nakupováním a relaxem v parcích.
Témata pro úkol v rámci projektu British Opportunities
obor Hotelnictví, Hotelnictví a turismus
Langerová Sandra | 3.D | Turismus ve Velké Británii – turisticky atraktivní destinace |
Pazderník Radek | 2.A | Nové trendy v britské gastronomii, hlavní vlivy zahraničních kuchyní |
Lesníková Tereza | 3.D | Turismus ve Velké Británii – Londýn a jeho památky |
Juráková Veronika | 3.D | Transport, Tradice a zvyky ve Velké Británii, tradiční jídla |
Tekielová Patricie | 2.B | Čaj – národní nápoj, tradice, historie |
obor Cestovní ruch
Šlesingerová Martina | 3.E | Program jednodenního až dvoudenního zájezdu v rámci Spojeného království |
Hrdličková Andrea | 3.E | Program jednodenního až dvoudenního zájezdu v rámci Spojeného království |
obor Kuchař – číšník, Kuchař – číšník pro pohostinství
Šulová Denisa | 3.A | Britská kuchyně – tradiční jídla, recepty, zajímavosti |
Pawlica Patrik | 3.A | Skotská kuchyně – tradiční jídla, recepty, zajímavosti |
Stuchlý Jakub | 2.E | Gastronomické zvyklosti současné britské kuchyně, suroviny, hlavní vlivy |
Na zkušenou do Londýna
Na přelomu března a dubna 2011 se 10 žáků Střední školy hotelnictví, gastronomie a služeb SČMSD Šilheřovice, s.r.o. zúčastnilo třítýdenní pracovní stáže v Londýně v rámci projektu British opportunities programu Leonardo da Vinci Mobility.
Samotnému výjezdu žáků spolu s pedagogickým doprovodem předcházelo několik měsíců intenzivních příprav – od výběru účastníků z řad žáků druhých a třetích ročníků oborů Hotelnictví, Hotelnictví a turismus, Kuchař – číšník, Cestovní ruch, účasti na pravidelných jazykových, kulturně – historických , zeměpisných a odborných seminářích, zajištění letenek, jízdenek, ubytování, pojištění až po pravidelnou komunikaci se zahraničním partnerem, výběr a zajištění vhodných pracovišť, administrativní práce atd.
Konečně nastal den odjezdu. Sešli jsme se v neděli 13. března brzy ráno na ostravském autobusovém nádraží a vyrazili autobusem Student Agency do Vídně a dále pak letecky směr Londýn – Heathrow. Zde na nás již čekala koordinátorka naší partnerské organizace ADC College, která nás doprovodila do našich dočasných domovů v londýnské čtvrti Harrow.
Všichni jsme byli ubytováni v hostitelských rodinách, kde jsme v každodenních situacích procvičovali naše znalosti angličtiny, poznávali zvyky a životní styl hostitelských rodin a ochutnávali jídla typická pro anglickou kuchyni. Pobyt v rodinách byl pro všechny velmi příjemný, získali jsme nejen nové přátele, ale i nové zkušenosti.
Běžný pracovní den všech účastníků sestával z praxe v různých hotelových a restauračních zařízeních a v cestovních kancelářích dle studovaného oboru žáků. Kromě každodenní práce v obsluze, na recepci, housekeepingu nebo administrativě si žáci vedli pracovní deníky a shromažďovali podklady pro své samostatné práce k určenému odbornému tématu.
Tři týdny v neznámém prostředí a v blízkém kontaktu s odlišnou kulturou poskytly všem zúčastněným mnohem víc než jen zdokonalení odborných a jazykových dovedností.
„Byla to pro každého z nás velká životní zkouška toho, zda se o sebe umíme sami postarat, vyrovnat se s odlišnými pracovními zvyklostmi, ověřit si své odborné znalosti a dovednosti, vypořádat se s komplikovanou londýnskou dopravou a zejména s cizím jazykem, zkrátka uplatnit se v cizojazyčném pracovním prostředí. Každému bychom obdobnou zkušenost jednoznačně doporučili. Byla pro nás výzvou, která přerostla v obrovskou motivaci pro další studium.“ Řekla za všechny zúčastněné Sandra Langerová.
Mgr. Šárka Rozhonová a účastníci stáže